JE BENT WAT JE EET

#Healthyfoodhealthyskin   

In deze gastblog van Angelika Peerbooms lees je hoe je in 5 stappen met gezonde voeding een gezonde(re) huid krijgt. Immers: je bent wat je eet!

 

Gastblog door Angelika Peerbooms (Madam Puur)

Tot voor kort deed ik zo ongeveer alles wat God verboden heeft als het om de verzorging van mijn huid ging, dat bekende ik al in mijn vorige blog. Maar dat is nu verleden tijd. Sinds ik de eerste keer bij Astrid in de stoel heb gelegen, realiseer ik me dat ik het anders moet aanpakken. Ik investeer nu in goede producten voor een gezonde huid, reinig heel trouw twee keer per dag en ik ga om de 6 weken naar Astrid voor een behandeling. Ik begrijp als geen ander hoe belangrijk het is om je huid te koesteren. Regelmatig naar de schoonheidsspecialiste gaan, is geen overbodige luxe. Niet alleen je huid knapt er enorm van op, het is een boven alles een fantastisch moment voor jezelf. Telefoon uit, ontspannen, even helemaal niks.


De status van mijn huid op dit moment: hij voelt veel en veel beter aan. Hij is weliswaar nog steeds een beetje aan de droge en gevoelige kant, maar stukken minder dan twee maanden geleden. Dat is vooral te danken aan de introductie van een echte reiniging in plaats van iedere ochtend en avond een klats water in mijn gezicht. De grootste verbetering is te zien aan de poriën en dan met name die fijne jongens op mijn kin en naast mijn neus. Die zijn nu superschoon en dat wil ik graag zo houden.


Je bent wat je eet

Dat gezonde voeding ook essentieel is voor een gezonde huid begrijp ik als geen ander. Een slechte huidconditie en huidklachten zijn niet zelden een gevolg van slechte voeding. Je bent echt wat je eet. Eet je veel kant-en-klaar produkten en krijg je veel suikers binnen, dan kun je vitaminetekorten krijgen. Veel huidklachten worden veroorzaakt door een slecht werkende darm. Denk aan psoriasis, acne, veroudering en rimpels. Tegenwoordig zijn veel mensen allergisch voor stoffen in cosmetica, maar ook voedingsintoleranties kunnen huidproblemen veroorzaken.


Je huid is je grootste orgaan, weegt ongeveer 5 kilo en is opgebouwd uit cellen. De celmembranen worden gemaakt door essentiële vetzuren (omega’s). Deze celmembranen zijn erg belangrijk; is er een tekort aan vetzuren dan droogt je huid enorm uit. Het smeren met een vette creme is dan niet meer dan symptoombestrijding.


Hoe je in 5 stappen een Champions League-huidje krijgt

Laat álle producten met witte bloem voortaan links liggen
Hier zitten namelijk nul voedingsstoffen in, terwijl je lichaam wel vitamines en mineralen moet inzetten voor de verwerking ervan. Suikers in witte bloem hechten zich aan het collageen. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en zal het sneller tekenen van veroudering vertonen.


Alle pakjes en zakjes de vuilnisbak in
In een pakje zitten nauwelijks voedingsstoffen. Het is niet alleen duur, maar bederft ook je smaakpapillen. Mensen die puur gaan koken, merken dat hun smaak verbetert. Zoet wordt zoeter en zout wordt te zout. Veel troep (uit pakjes en zakjes) eten betekent ook een andere samenstelling van je darm en dat kan op lange termijn huidproblemen veroorzaken. Ons lichaam wil vitamines en mineralen, geen nepsmaken.


Eet voldoende producten met zink
Huidcellen hebben zink nodig. Zink vind je in eiwitrijke voeding, zaden, noten, peulvruchten en granen. Wit meel, bewerkte producten en suikers roven voedingsstoffen, dus die zijn niet goed voor je huid. Helaas kan ons lichaam geen zink opslaan, dus je moet ervoor zorgen dat je elke dag voldoende zink binnenkrijgt. Alcohol remt overigens de zinkopname, ben je daarvan bewust!


Stop met suikers die geen voedingsstoffen bevatten
Eet wel voldoende fruit en dan vooral de rode, paarse en blauwe varianten en alle soorten groenten. Groenten bevatten vooral vezels, vitamines, vocht en mineralen (ook wel koolhydraten maar niet zoveel).


Eet iedere dag voldoende onverzadigde vetzuren
Ons lichaam kan zelf geen onverzadigde vetzuren aanmaken dus moet je deze via voeding tot je nemen. Goede keuzes zijn omega 3 uit lijnzaad en omega 9 uit olijfolie. Omega 6 vetzuren krijgen we doorgaans voldoende binnen. Het is belangrijk om de verhouding tussen omega 3- en 6-vetzuren te optimaliseren. Ga er maar vanuit dat als je veel vlees eet, je vooral behoefte hebt aan omega 3. In vlees zit vooral omega 6. Zalm, noten, zaden en avocado bevatten veel goede vetten. Maak eens lekkere havermoutlijnzaadcrackers met zonnebloempitten en beleg ze met avocado en garnalen. Een betere oppepper kun je jezelf (én je huid) niet geven.
GERELATEERDE BLOGS IN DEZE CATEGORIE: #Healthyfoodhealthyskin   

#Healthyfoodhealthyskin   

HOMEMADE KIP KERRIE

Als foodie struin ik continu Instagram af op zoek naar nieuwe lekkere gezonde recepten. Dit recept voor homemade kip kerrie vond ik op @foodilovenl en ik deel het op mijn beurt weer heel graag met jou...


#Healthyfoodhealthyskin   

STAMPPOT VAN ZOETE AARDAPPEL MET KIP EN HÜTTENKÄSE

Vanavond barst hier in het zuiden het carnavalsgeweld los. Alle reden om fervente carnavalsvierders te trakteren op een gezonde stamppot van zoete aardappel met kip en hüttenkäse. Deze puree zorgt n...


#Healthyfoodhealthyskin   

HET LEKKERSTE RECEPT VOOR AZIATISCHE NOODLE SOEP (RAMEN)

Deze rijk gevulde ramen (ofwel Aziatische noodle soep) is té lekker voor woorden. Een echte opkikker, boordevol smaken en gezonde ingrediënten. Maak ‘m dit weekend nog!

Categorieën

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl