EXFOLIËREN, HOE VAAK, WANNEER EN WANNEER NIET?

#Huidverzorging   

Als je je huid exfolieert, voelt hij lekker zacht en glad. Maar pas op: te veel exfoliëren is niet zonder risico. Exfoliëren, hoe vaak? Je leest het hier.

 

Als je je huid exfolieert, voelt hij daarna lekker zacht, glad en fris aan. Je zou er zomaar verslaafd aan kunnen raken. Maar pas op: te veel exfoliëren is niet zonder risico. Als je te vaak naar een exfoliant grijpt, kan je huid geïrriteerd raken en gevoeliger worden voor UV-stralen en dus voor huidveroudering. Dus is de grote vraag: hoe vaak mag of moet je nu eigenlijk exfoliëren?


Er zijn allerlei milde exfolianten op de markt, die je met een gerust hart iedere dag kan gebruiken; zij verwijderen dode huidcellen op een zachte manier en houden de huidbarrière in tact, waardoor de kans op huidproblemen minimaal is. Problemen ontstaan als je zó enthousiast bent over het resultaat van het exfoliëren en je het exfoliatieproces wilt versterken door ‘aggressievere’ producten te gebruiken.


Je moet weten dat te veel exfoliëren het ontstekingsmechanisme van de huid kan stimuleren. Dit doet afbreuk aan de werking van de beschermende huidbarrière. En dit leidt op haar beurt tot een overgevoelige huid en voortijdige veroudering van je huid. Voorbeelden van huidirritaties als je te veel exfolieert, zijn:

• schildering van je huid
• droge plekjes
• een strak gespannen huid
• roodheid en jeuk
• een vochtarme huid
• acne

 

Veilig exfoliëren: wanneer wel en wanneer niet

Het is dus echt heel belangrijk om veilig te exfoliëren; uit liefde voor je huid! Wanneer wel en wanneer niet? In principe is exfoliëren goed voor vrijwel alle huidcondities. Je hebt vooral veel baat bij een exfoliatie als je last hebt van:

 

• Acne – je huid heeft altijd last van verstoppingen en ontstekingen, waardoor puistje en mee-eters ontstaan; exfoliëren kan dan helpen om tot diep in de poriën te zuiveren en de celvernieuwing te stimuleren.

Dehydratatie – dit herken je aan droogtelijntjes, schilfers en soms roodheid om de ogen; exfoliatie kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe, met vocht gevulde cellen naar ‘boven’ te helpen.

Hyperpigmentatie – dit is overmatige pigmentvormen en herken je aan donkere vlekken of vlekjes op je huid; exfoliatie kan dan helpen om donker gekleurde cellen van de huid af te schilferen en de productie van melanine kan worden verminderd. Pigmentvlekjes kunnen dan minder zichtbaar worden.


Je moet zeker níet exfoliëren:
• als je verbrand bent in de zon;
• nadat je gewaxt of geharst hebt/bent;
• als je wondjes of schaafplekjes hebt;
• als je last hebt van een zeer gevoelige huid;
• na een laserbehandling;
• na een chemische peeling;
• na een microdermabrasie behandeling (hierbij wordt met behulp van zeer fijne kristallen een dun laagje van de opperhuid verwijderd);
• als je bepaalde huidverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Retin-A, Renova of Roaccutane;
• en pas op met exfoliëren als je zwanger bent; dit geldt niet voor alle exfolianten. Het beste is het om je schoonheidsspecialiste of Dermalogica Skin Care Expert om advies te vragen.

 

SPF na exfoliëren is een must

Exfoliatie verhoogt de gevoeligheid van je huid voor zon en licht. Sommige behandelingen, vooral die met fruitzuren, maken je huid tot wel 50% gevoeliger. Bescherm je huid na een exfoliërende behandeling daarom de dagen daarna altijd goed met een product met een hoge beschermingsfactor (SPF).


Wil je thuis aan de slag met exfoliatie, dan kun je het allerbeste je schoonheidsspecialiste of Skin Care Therapist even om advies vragen. Dermalogica heeft bijvoorbeeld een zeer milde exfoliant, die je iedere dag mag gebruiken: de Daily Microfoliant, één van onze favorieten! Bekijk ook dit filmpje, waarin Dr. Diana Howard de werking van Daily Mircofoliant mooi uitlegt.
GERELATEERDE BLOGS IN DEZE CATEGORIE: #Huidverzorging   

#Huidverzorging   

VERHELDER EN VERSTEVIG JE HUID MET DERMALOGICA’S BIOLUMIN-C SERUM

Als je goed voor je huid wilt zorgen, vroegtijdige veroudering wilt tegengaan en iedere dag wilt stralen, dan is het gloednieuwe BioLumin-C Serum écht iets voor jou.


#Huidverzorging   

SOUND SLEEP COCOON IN PLAATS VAN SCHAAPJES TELLEN...

Het goede nieuws voor iedereen die last heeft van slapeloosheid: Dermalogica introduceert Sound Sleep Cocoon, een slaapmutsje voor je huid. Ontdek er alles over in deze blog.


#Huidverzorging   

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN GEVOELIGE HUID

Steeds meer mensen hebben last van een gevoelige of een gevoelig geworden huid. Maar wat is een gevoelige huid precies en wat kun je hiertegen doen? Dat leg ik je uit in deze blog.

Categorieën

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl