HELP, IK HEB PIGMENTVLEKKEN!

#Huidverzorging   

Pigmentvlekken: hoe kom ik eraan? Kan ik ze voorkomen? Maar bovenal: is het te behandelen? Je leest het allemaal in dit dossier ‘pigmentatie’.

 

Lichte tot donkerbruin gekleurde vlekjes, een ongelijkmatige teint, ouderdomsvlekken; ze zijn allemaal het resultaat van hyperpigmentatie. Simpel gezegd, maken je pigmentcellen dan te veel pigment aan. Waarom gebeurt dit? Kan ik dit voorkomen? Maar bovenal: is het te behandelen? Je leest het allemaal in dit dossier ‘pigmentatie’.

 

1. Hoe ontstaat pigment?

Pigment of melanine, zoals het officieel heet, wordt aangemaakt door de pigmentcellen in je opperhuid (de epidermis), die uit vijf lagen bestaat. Onder invloed van bepaalde factoren, zoals UV-stralen, worden die pigmentcellen in de onderste laag van de opperhuid gestimuleerd om pigment aan te maken. Zo ontstaan zogenaamde ‘pigmentkorrels’, die zich samenvoegen in een ‘pakketje’ pigment (melanosomen). Via de uitlopers van de cellen worden deze pigmentpakketjes naar de bovenliggende huidcellen verspreid en zo geven ze de huid kleur.

 

2. Waarom hebben we pigment nodig?

Pigmentatie is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam. De genoemde pigmentkorrels beschermen namelijk het onderliggende DNA in je huidcellen tegen schadelijke UV-stralen. Het feit dat je bruin wordt, is dus een natuurlijke beschermingsreactie van je huid om te voorkomen dat het DNA wordt beschadigd.

 

3. Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie betekent dat het natuurlijke pigmentatieproces verstoord is geraakt: je pigmentcellen maken simpelweg te veel pigment aan. Bijvoorbeeld omdat de huid aan te veel zonneschijn wordt blootgesteld. Er wordt dan niet alleen te veel pigment aangemaakt, de pigmentkorrels hopen zich ook nog eens op en overlappen elkaar. Deze dubbele hoeveelheden pigment worden op je huid zichtbaar als gekleurde vlekken (die rottige pigmentvlekken!). Dit proces noemen we hyperpigmentatie.

 

4. Wat zorgt ervoor dat mijn huid te veel pigment aanmaakt?

Welke factoren zorgen er nu voor dat je pigmentcellen meer pigment aanmaken dan eigenlijk nodig is? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

• Overmatige blootstelling aan (schadelijke) UV-stralen; denk aan zonnebrand, niet of onvoldoende insmeren met SPF (je hoeft dus niets eens te verbranden in de zon!), maar je loopt ook risico als je je insmeert met geparfumeerde crème.

• Hormonen; je hormoonhuishouding verandert als je zwanger bent, maar bijvoorbeeld ook als je een anticonceptiepil neemt. Deze hormonale invloeden kunnen je pigmentcellen overprikkelen, waardoor ze meer pigment gaan aanmaken.

• Huidtrauma’s en huidirritaties die het gevolg zijn van ontstekingsreacties in de huid; denk aan acne, psoriasis, rosecea, wondjes en littekens.

• Ongezonde stress; ja, ook stress kan ervoor zorgen dat je pigmentcellen overactief worden.

• Chemicaliën; denk alleen maar aan parfum op je huid.

Milieuvervuiling; met name in steden. Dit veroorzaakt zogenaamde ‘oxidatieve stress’ in je cellen, waardoor er meer vrije radicalen worden gevormd.

• En tenslotte een paar voorbeelden hoe het slikken van medicijnen hyperpigmenatie kan veroorzaken:

- Je gaat op vakantie naar een exotische bestemming en moet malariatabletten slikken. Let op: je bent dan extra gevoelig voor de vorming van pigmentvlekken. Een goede bescherming met een hoge beschermingsfactor (SPF) is echt noodzakelijk.

- Als je antibiotica slikt, kunnen je pigmentcellen ook te veel worden gestimuleerd tot de aanmaak van pigment. Goed insmeren, is het devies.

- Andere medicamenten die je huid extra gevoelig maken voor hyperpigmentatie zijn: anti-depressiva, hormoonzalf, roaccutane (een middel tegen acne) en zinktabletten.

Dus: slik je medicijnen, zorg dan dat je echt nóóit of te nimmer zonder goede (hoge) beschermingsfactor de deur uitgaat!

 

5. Kan ik hyperpigmentatie voorkomen?

Klik maar snel door naar deze 10 tips om hyperpigmentatie te voorkomen.


6. Zijn pigmentvlekken te behandelen?

Het behandelen van hyperpigmentatie is een meer-stappen proces. Het gebruik van verhelderende en exfoliërende producten is van essentieel belang. Deze helpen bij het behandelen van bestaande pigmentvlekken, maar ook om nieuwe hyperpigmentatie te voorkomen. Daarnaast is het dagelijks gebruik van een breedspectrum zonbeschermingsproduct superbelangrijk om hyperpigmentatie te voorkomen.

Dermalogica introduceerde onlangs de gloednieuwe productlijn PowerBright TRx: drie producten met krachtige ingrediënten die:

• helpen bij het controleren van de aanmaak van pigment,
• je huid verhelderen,
• zorgen voor intensieve en langdurige hydratatie (het crosslinked hyaluronzuur zocht ervoor dat vocht in je huid 5000x langer wordt vastgehouden)
• zorgen voor een krachtige UV-bescherming dankzij de UV-filters.

Bovendien helpen exfoliërende ingrediënten om je huid te verzachten, je teint te verbeteren en donkere vlekken te verminderen.

Wat de oorzaak van jouw pigmentvlekken ook is, PowerBright TRx pakt het probleem aan bij de bron aan. Het resultaat is een frisse, zachte en egale huid die weer straalt.

 

7. Wat kan ik voor je betekenen?

Als jij jouw pigmentvlekken te lijf wilt gaan, dan is dit 3-stappen-behandelplan de perfecte en meest uitgebreide aanpak:

1.     BioSurface Peel; de innovatieve exfoliatie van Dermalogica
2.     PowerBright TRx-treatment
3.     MicroZone Treatment PowerBright TRx


Een ideaal behandelplan ziet er als volgt uit:

1. Je start met de BioSurface Peel. Voor het beste resultaat adviseer ik een kuur van 3 behandelingen om de twee weken.

2. Daarna 2 PowerBright TRx-behandelingen.

3. En voor het onderhoud ieder 2 à 4 weken een korte MircoZone Treatment PowerBright TRx.

4. Voor het maximale effect gebruik je thuis ook de PowerBright TRx-producten.


Als je wilt weten of dit 3-stappen-plan zin heeft voor jouw pigmentvlekken of dat een andere aanpak misschien beter is, dan mag je me natuurlijk áltijd bellen voor advies.




GERELATEERDE BLOGS IN DEZE CATEGORIE: #Huidverzorging   

#Huidverzorging   

VERHELDER EN VERSTEVIG JE HUID MET DERMALOGICA’S BIOLUMIN-C SERUM

Als je goed voor je huid wilt zorgen, vroegtijdige veroudering wilt tegengaan en iedere dag wilt stralen, dan is het gloednieuwe BioLumin-C Serum écht iets voor jou.


#Huidverzorging   

SOUND SLEEP COCOON IN PLAATS VAN SCHAAPJES TELLEN...

Het goede nieuws voor iedereen die last heeft van slapeloosheid: Dermalogica introduceert Sound Sleep Cocoon, een slaapmutsje voor je huid. Ontdek er alles over in deze blog.


#Huidverzorging   

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN GEVOELIGE HUID

Steeds meer mensen hebben last van een gevoelige of een gevoelig geworden huid. Maar wat is een gevoelige huid precies en wat kun je hiertegen doen? Dat leg ik je uit in deze blog.





Categorieën

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl