EERSTE HULP BIJ ZONNEBRAND

#Huidverzorging   

Is zonnebrand wel zo onschuldig als we willen geloven en bovenal: wat is verbranding precies? Je leest het hier, inclusief tips voor eerste hulp bij zonnebrand.

 

Waarschijnlijk lieg je als je beweert dat jij nog nooit bent verbrand in de zon… Het is ons allemaal wel eens gebeurd. Hoewel we eigenlijk best weten dat dit schadelijk is voor onze huid, willen we allemaal heel graag een mooi bruin kleurtje kweken en maken we ons niet zo druk als we een beetje rood zijn aan het einde van de dag. Terecht of naïef? Is zonnebrand wel zo onschuldig als we willen geloven en bovenal: wat is verbranding precies? Je leest het in deze blog evenals mijn tips voor eerste hulp bij zonnebrand.

 

Ik wil je absoluut niet bang maken; ik wil je vooral heel goed informeren en bewust maken van het feit dat de zon serieuze schade aan je huid kan toebrengen. En daarvoor hoef je echt niet uren te liggen bakken! Hopelijk kan deze informatie over zonnebrand je overtuigen en ervoor zorgen dat jij je huid voortaan altijd goed beschermt.

 

Slim alarmsysteem voor zonnebrand

Als je huid rood wordt na een tijdje toeven in de zon, dan laat je huid je weten dat hij is beschadigd door overmatige blootstelling aan UV-stralen en dat herstel van de zonnebrand noodzakelijk is. Roodheid is de eerste indicatie; de rode kleur ontstaat doordat de bloedvaten wijder worden. In vervolg daarop verliest de beschadigde huid vocht en gaat dehydrateren. Dit kan een trekkerig gevoel geven na zonnebrand.

 

Bruin uit noodzaak

Als je huid vaker wordt blootgesteld aan UV-stralen, gaat deze zich vanzelf aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  1. de bovenste huidlaag, de zogenaamde ‘epidermis’ wordt dikker of
  2. er vindt pigmentatie (bruining) plaats.


Dit bruiningsproces ontstaat dus in feite uit noodzaak; je lichaam gebruikt het pigment om te voorkomen dat UV-stralen dieper in je huid doordringen en het DNA beschadigen. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je huid. Wat wij altijd een ‘gezond kleurtje’ noemen, is dus eigenlijk helemaal niet zo gezond…


Wordt een huid vaak en langdurig aan zonlicht blootgesteld, dan kan er zelfs hyperpigmentatie plaatsvinden; er onstaan dan lichte of donkere vlekken. Als het om een lichte beschadiging gaat, kan het lichaam dit nog oplossen, maar er ontstaat serieuze schade als er sprake is van blootstelling aan meer zonlicht dan het lichaam kan repareren. Dus: hoe vaker je verbrandt, des te groter de kans op huidkanker (op termijn).

 

Eerste hulp bij zonnebrand

Wat te doen als je toch verbrandt?

  1. In de allereerste plaats: ga direct uit de zon!
     
  2. Drink veel water om dehydratatie (uitdroging) tegen te gaan.
     
  3. Koel je lichaam; je kunt bijvoorbeeld een koud bad nemen zonder verzorgingsproducten erin. Dep je huid droog na het baden, niet wrijven.
     
  4. Gebruik een verzorgende after sun gel. Vermijd vette crèmes of olie; de ingrediënten zorgen er namelijk voor dat de warmte in je lichaam wordt vastgehouden. De huid kan dan niet koelen en de verbranding wordt alleen maar erger. Gebruik producten met verkoelende ingrediënten, zoals komkommer, lavendel, kruidnagel of zoethout om de roodheid en pijn te verminderen.
     
  5. Blijf voorlopig uit de warmte en de zon, zodat je huid rustig kan herstellen.

 

Vervellen

Als je verbrand bent, bestaat de kans op vervellen. Op deze manier ontdoet je lichaam zich op een slimme manier van beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Omdat er door de verbranding gevaar optreedt voor het lichaam, treedt er automatisch een mechanisme in werking, dat alle beschadigde cellen zo snel mogelijk afbreekt. De massale verwijdering van cellen kan ervoor zorgen dat je soms grote lappen vel van je lichaam kunt trekken; deze worden vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag.

 

Bescherm je huid tegen zonnebrand

Je kunt je huid op verschillende manier tegen de zon beschermen. De meest simpele algemene regels zijn:

  1. Draag bedekkende kleding
     
  2. Draag een hoed
     
  3. Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur
     
  4. Gebruik altijd crème met een beschermingsfactor (SPF)


In mijn vorige blog vind je meer informatie over de invloed van de zon op je huid. En misschien vind je deze blog ook wel interessant: Huidverzorging op vakantie aan zee.


#Tip: Gebruik iedere dag, het hele jaar door, Solar Defense Booster SPF 50 van Dermalgocia. In feite pure SPF in een potje, die je kunt mengen met je dagcrème of bodylotion. Hiermee voeg je de noodzakelijke UV-bescherming toe aan je dagelijkse moisturiser. Het is met breedspectrum zonbescherming (die dus zowel tegen UV-A- als tegen UV-B-stralen beschermt), geschikt voor elk huidtype. De geavanceerde formule zorgt voor een onzichtbare bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf; met groene thee en druivenpitextract.

 

Bron: Dermalogica




GERELATEERDE BLOGS IN DEZE CATEGORIE: #Huidverzorging   

#Huidverzorging   

VERHELDER EN VERSTEVIG JE HUID MET DERMALOGICA’S BIOLUMIN-C SERUM

Als je goed voor je huid wilt zorgen, vroegtijdige veroudering wilt tegengaan en iedere dag wilt stralen, dan is het gloednieuwe BioLumin-C Serum écht iets voor jou.


#Huidverzorging   

SOUND SLEEP COCOON IN PLAATS VAN SCHAAPJES TELLEN...

Het goede nieuws voor iedereen die last heeft van slapeloosheid: Dermalogica introduceert Sound Sleep Cocoon, een slaapmutsje voor je huid. Ontdek er alles over in deze blog.


#Huidverzorging   

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN GEVOELIGE HUID

Steeds meer mensen hebben last van een gevoelige of een gevoelig geworden huid. Maar wat is een gevoelige huid precies en wat kun je hiertegen doen? Dat leg ik je uit in deze blog.





Categorieën

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl