DE GROTE SCHOONMAAK: BEGIN KLEIN!

#Lifestyle   

In deze gastblog van Jackie Rademakers lees je alles over het geheim van De Grote Schoonmaak en hoe je dit praktisch aanpakt. Je mag klein beginnen!

 

Gastblog door Jackie Rademakers.

Je herinnert het je vast nog wel van je oma; zodra het lente was, stond De Grote Schoonmaak op de agenda. Zij en generaties vrouwen voor haar namen ieder voorjaar het huis grondig en nauwkeurig onder handen. Álles werd aangepakt, kamer voor kamer, kast voor kast. Was het alleen tijdverdrijf voor de binnenshuis werkende vrouw? Of kunnen we dit in een breder verband trekken? Wat is het geheim van De Grote Schoonmaak? En nog belangrijker: hoe pak je dit anno 2016 slim aan?


Met een bepaalde mate van zekerheid kan in ieder geval worden gesteld dat het huis van oma & co. na die Grote Schoonmaak heerlijk rook, er prachtig uitzag en goed voelde. Met eenzelfde zekerheid weten we dat de bewoners zich hierna geweldig voelden, geen gepieker (meer) en trots op zichzelf.


Maar naarmate vrouwen steeds meer buitenshuis gingen werken, moesten zij hun tijd verdelen tussen werk, huishouden, partner en eventueel ook nog de kinderen. En uiteraard moesten ook de contacten met vriendinnen worden onderhouden.


Hoofden werden en worden steeds voller en drukker en De Grote Schoonmaak staat niet meer op nummer één in ons prioriteitenlijstje. Sterker nog: De Grote Schoonmaak wordt ingeruild voor een voorjaarsvakantie. Wat is het effect daarvan op de korte en lange termijn? Om antwoord te kunnen geven op die vraag moeten we eerst het effect van De Grote Schoonmaak onder de loep nemen.


Zoals je huis is, zo ben jij; zoals jij bent, zo is je huis!

Op het moment dat we De Grote Schoonmaak achterwege laten, worden opruimen en poetsen automatisch van ondergeschikt belang; zaken blijven liggen en langzaam raken lades, kasten, kamers, zolders en kelders vol. En ze zullen ook niet meer helemaal schoon zijn.


Niet alleen je huis raakt vol, óók je ‘mind’ draait overuren. Je raakt vermoeid en de kans is groot dat er onrust en verwarring ontstaan. Dit komt omdat er geen doorstroming van energie (meer) plaatsvindt. Met als gevolg dat je huis je naar beneden haalt. Terwijl je juist energie moet krijgen als je thuis bent. Je bent moe en hebt dringend behoefte aan vakantie. Maar weet dat deze break je slechts kortstondig nieuwe energie geeft. Eenmaal thuis kom je weer terug in dezelfde situatie waar de energie niet goed stroomt. Je bent in feite terug bij af.

 

Dus: aan de slag! Tijd voor De Grote Schoonmaak

Eén troost, dat hoeft niet allemaal in één keer zoals oma dat deed. Maak een stappenplan, begin klein en zorg dat het overzichtelijk is. Kies bijvoorbeeld de keuken en begin met één lade per dag. Wat je niet gebruikt, gooi je weg, wat je nauwelijks gebruikt geef je een minder prominente plek en alleen wat je dagelijks of regelmatig nodig hebt, gaat terug in de gesopte lade. Na de lades, zijn de kastjes aan de beurt, één voor één. Enzovoort, enzovoort.

Je zult merken dat het heerlijk voelt die schone opgeruimde keuken. Het koken wordt leuker en jij voelt je super. Dit straal je automatisch uit. Zo creëer je vitamines voor de lange termijn. Vakantie of Grote Schoonmaak, that’s the question. De keuze is aan jou!

 

 

Fotobron: SFA001016368, Fotografen, Collectie SPAARNESTAD PHOTO/Henk Hilterman via Geheugen van Nederland
GERELATEERDE BLOGS IN DEZE CATEGORIE: #Lifestyle   

#Lifestyle   

DE GROTE SCHOONMAAK: BEGIN KLEIN!

In deze gastblog van Jackie Rademakers lees je alles over het geheim van De Grote Schoonmaak en hoe je dit praktisch aanpakt. Je mag klein beginnen!


#Lifestyle   

KUNST IN DE SALON!

Me so happy! Ik heb straks een echte Schroeten aan de muur. Kunst in de salon, hoe gaaf is dat?! Hier lees je hoe snel dat was geregeld.


#Lifestyle   

IK BEN GEEN JANUARI-TRUTJE

Hoe wordt gezond eten gewoon een gezonde levensstijl waar je geen moeite meer voor hoeft te doen? Hier lees je hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

Categorie├źn

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl