Minerale olie en SD alcohol: ingrediënten die je beter kunt mijden

Face | Reacties staat uit voor Minerale olie en SD alcohol: ingrediënten die je beter kunt mijden

WAAROM JE MINERALE OLIE EN SD ALCOHOL NIET IN JE VERZORGINGSPRODUCTEN WILT AANTREFFEN

Als je ‘s ochtends en ‘s avonds je huid verzorgt dan doe je dat, omdat je het beste met je huid voorhebt; omdat je je huid optimaal wilt verzorgen. Simpelweg omdat je er goed wilt blijven uitzien.
De keuze uit het aantal verzorgingsproducten is enorm. Ieder schoonheidsmerk biedt een scala aan producten, in prijs variërend van minder dan een tientje tot honderden euro’s.
Nu is mijn vraag: heb jij je wel eens verdiept in de ingrediënten van de producten die je iedere dag op je huid smeert? Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar er wordt door heel veel merken gebruik gemaakt van ingrediënten die helemaal niet goed zijn voor je huid en die je beter kunt mijden. Hieronder vind je meer informatie over twee grote boosdoeners: minerale olie en SD alcohol. Ik raad je van harte aan, uit liefde voor je huid: doe thuis eens een ingrediëntencheck!

SD ALCOHOL

Alcohol kan je huid uitdrogen en irritaties veroorzaken. Tegelijkertijd stimuleert het de talgproductie en daarmee ook de kans op verstoppingen; terwijl alcohol juist veel wordt toegepast in anti-acne producten… Met name de zogenaamde SD alcohol (denatured alcohol) kun je beter mijden als dit bovenaan het ingrediëntenlijstje van je verzorgingsproduct staat. Je vindt dit op het etiket ook terug onder de namen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Behalve dat alcohol je huid uitdroogt, lost het de natuurlijke vetten op in het oppervlakkig deel van je huid. Vetten die je juist heel hard nodig hebt om te voorkomen dat vocht verdampt en dat irriterende stoffen je huid kunnen beschadigen. Het maakt als het ware de barrièrefunctie van je huid kapot, waardoor stoffen dieper in je huid kunnen dringen, vooral stoffen waarvan je dat niet wilt.

Tot slot is er nog een reden om alcohol te mijden: het zorgt er namelijk ook voor dat beta carotene, retinol en andere voorlopers van vitamine A niet kunnen worden omgezet in vitamine A zuur, een belangrijke huidverjonger. Je huid krijgt hier dan een tekort aan en dat is het állerlaatste wat je wilt, toch?

MINERALE OLIE

Minerale olie, dat klinkt heel gezond en verantwoord, vind je niet? Niets is minder waar!
Minerale olie is net als SD alcohol en lanoline (wolvet) een goedkoop, geur- en kleurloos basisingrediënt, dat op grote schaal wordt toegepast in de cosmetische industrie.
Minerale olie wordt gewonnen uit een goedkope grondstof (petroleum!) en wordt, na een kleine bewerking, duur verkocht. Maar het is een ingrediënt, dat je in jouw huidverzorging niet wilt aantreffen. Je huid kan namelijk helemaal niets met minerale olie; het wordt wel door de huid opgenomen, maar je lichaam kan deze stof, die geen vitamine bevat en dus niet geschikt is als voeding voor de huid, niet afbreken en wordt daarom opgeslagen rond de organen.

Onderzoeken hebben aangetoond, dat minerale olie ontstekende en immunologische (het immuunsysteem betreffende) effecten kan hebben. Bovendien stimuleert het de productie van anti-lichamen. Minerale olie is dus niet geschikt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

Minerale olie, meestal paraffinum liquidum genoemd, heeft een afsluitende werking; het tast de beschermende lipidenbarrière van je huid aan en creëert een soort film op je huid, die de huidbarrière verstoort. Je huid kan door die film niet meer goed ventileren en houdt afvalstoffen vast. Minerale olie trekt ook nog eens bacteriën aan. En alsof dat nog niet genoeg is: minerale olie zorgt ervoor dat je huid minder talg gaat produceren en in feite lui wordt. Het gevolg is dat je huid onder die vette afsluitende laag van minerale olie uitdroogt.

MINERALE OLIE HERKEN JE AAN DE VOLGENDE NAMEN

Liquid paraffin
Liquid petrolatum
Parafin oil
Paraffinum liquidum
Petrolatum liquid
Paraffinum subliquidum
Mineral Oil
Cera Microcristallina
Microcrystalline Wax
Ozokerit
Ceresin
Lanoline
Isopropyl Myristate
Petroleum oil
White mineral oil
White oil
Petrolatum of vaseline is een zusje; het heeft een wax-achtige structuur, is dus niet zo vloeibaar, maar behoort wel tot dezelfde familie.

P.S. Deze ingrediënten zul je om alle bovenstaande genoemde redenen níet tegenkomen in de verzorgingsproducten van Dermalogica. Dermalogica onderscheidt zich juist door het gebruik van eerlijke ingrediënten.