De 4 belangrijkste faktoren die dehydratatie veroorzaken

Face | Reacties staat uit voor De 4 belangrijkste faktoren die dehydratatie veroorzaken

Dehydratatie of een vochtarme huid is een huidconditie; dat betekent dat deze ook weer kan veranderen. De grote vraag is dan ook: waarom is mijn huid vochtarm? Interne en externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je huidbarrière verstoord raakt en je huid vocht verliest. Dit zijn de 4 belangrijkste factoren die dehydratatie veroorzaken:

1. Leefstijl

Het eten van te weinig essentiële vetzuren (deze zitten vooral in avocado, vette vis en noten), overmatig alcohol- en caffeïnegebruik en langdurige periodes van stress zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat je huid vocht verliest en uitdroogt.

2. Omgevingsfactoren

Denk aan UV-stralen, centrale verwarming, temperatuurschommelingen en klimaat. Dit soort externe omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat er teveel vocht aan je huid wordt onttrokken. Je huid kan daardoor trekkerig en strak gespannen aanvoelen.

3. Lichamelijke factoren

Je lichaam bestaat voor 60 tot 70% uit water. Als je hiervan al een klein percentage verliest, dan kan dit leiden tot dehydratatie. Interne, lichamelijke factoren, zoals veroudering, hormonen en ziekte kunnen hiervoor zorgen.

4. Verkeerde producten

Als je producten gebruikt met agressieve en/of irriterende ingrediënten, dan kan dit je huidbarrière aantasten. Huideigen vetstoffen kunnen daardoor verloren gaan en je huid is dan minder goed in staat om vocht vast te houden en zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Wil je weten of je een droge huid hebt of een vochtarme huid? Lees hier wat het verschil is tussen die twee.

 

 

Foto © CC Javier Morales